Új design! Éljen ipari stílusban

Régi gyárépület, új otthon

Az indusztriális stílus talán a legegyedibb a napjainkban fellelhető lakberendezési irányzatok közül. Amerikában és Angliában terjedt el szélesebb körben, de hazánkban is egyre többen vágynak egy ilyen különleges, inspiráló környezetben élni.

Az indusztriális (gyakran loftnak vagy iparinak is nevezik) stílusnak eredetileg a régi gyárépületek adtak otthont. Ezeket a lakásokat a nagy egybefüggő terek, hatalmas belmagasság és nagy ablakfelületek jellemzik. A loft lakásoknak külföldön nagy múltja van, azonban hazánkban sajnos kevés az ilyen jellegű rendelkezésre álló épület. A gyárakat és ipari létesítményeket egymás után bontják le, azt a keveset, ami pedig még áll, túl nagy költség lenne lakhatóvá tenni. De ne keseredjen el emiatt senki se, természetesen a stílus sajátos „ízvilágát” akár egy egyszerű belvárosi lakásban is alkalmazhatjuk bizonyos keretek között.

A stílusra jellemzőek az épület egyediségeit hangsúlyozó megoldások, például a csöveket, gerendákat, oszlopokat és mindenféle szerkezeti elemeket nem takarják el, sőt inkább kihangsúlyozzák. A falakat és padlót is sokszor eredeti állapotukban meghagyják. Lehetnek téglaburkolatos, beton vagy akár levert vakolatú felületek is. Megjelenhetnek emellett sima egyszerű fehér, vagy más semleges színű falak is, de mindenképp érdemes egy-egyet kiemelni.
Színek terén a visszafogottság jellemzi az indusztrális stílust: barna, fekete, fehér, szürke és patinás felületek dominálnak, de egy-két üde színfolt is belefér.

Ipari design

A bútorok és kiegészítők többsége általában vintage darab, amik lehet, hogy korábban teljesen más funkcióval bírtak. Így kerülhetnek például fém öltözőszekrények a hálószobába, orvosi vitrin a nappaliba, gyalupad a dolgozóba és régi gyári lámpák akár minden helyiségbe. Ezeket a bútorokat felújított vagy eredeti patinás állapotukban is fel lehet használni, egy kopott rozsdás fémasztal vagy kopottas chesterfiled bőrfotel ehhez a stílushoz kifejezetten jól illik.
Vigyázzunk azonban, hogy a sok régi tárgy ne keltsen olyan érzést, mintha egy múzeumban élnénk. Ezt legjobban úgy kerülhetjük el, hogy minden bekerülő bútornak, használati tárgynak kell, hogy adjunk valamilyen funkciót, tehát ne csak díszlet legyen.


A loft lakások eleinte  a fiatal művészek és műkedvelők kedvelt életterei voltak, így dekorációban egészen extrém tárgyakkal, képekkel és szobrokkal is találkozhatunk. A régi cégtáblák, zománctáblák és szerszámok elengedhetetlen kellékei a stílusnak.

Anyaghasználatban a fém, festett fém, rozsdamentes acél, rozsdás, patinás felületek, natúr, festett és antik fa, üveg, bőr, zsákszövet és állatbőrök jellemzőek. Ez a stílus alapvetően nem használ sok textilt, tehát a függönyöket nyugodtan hanyagoljuk, de azért egy antik szőnyeggel, pár díszpárnával és takaróval bármikor feldobhatjuk a nappalit.

A világítás kiemelt szerepet kap az indusztriális stílusban. Használhatunk mennyezeti, függeszték, fali és álló lámpákat is, a lényeg, hogy jól beleilleszkedjenek az enteriőrbe. A lámpatestekbe rakhatunk szénszálas izzókat, amik meleg fényükkel bárhová kellemes hangulatot varázsolnak.

Ipari design, loft design

Ipari design, loft design

Forrás: http://www.van-interior-design.com/indusztrialis-stilus/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.