Dekoratív ajtórács, ajtórács, art deco ajtórács

Biztonsági rácsok, rácstípusok

Az alapvető mechanikai védelem, az ajtórács

A betörésvédelmi módszerek alapját a mechanikai védelem képezi, és erre épül valamennyi komolyabb megoldás.
Alapvető elem az ajtórács, amelynek révén a hagyományos, egyszerűen feltörhető ajtó hozzáférhetetlenné válik.

Ajtórács, korlát

A biztonsági rácsok kialakítását és felszerelését alapvetően befolyásolja a felhasználási terület. Amennyiben a rács nem felel meg Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) ajánlásainak, megtörténhet, hogy egy esetleges behatolás után a biztosító nem fog fizetni az érvényes biztosításunk ellenére. A Mabisz ajánlása szerint a nyílászárók (ablakok, kirakatok, portálok, függönyfalak stb.) teljes felületét minimum 100x300 mm-es osztású, 12 mm átmérőjű köracélból készült rácsozattal vagy más műszaki megoldású, de az előbbivel egyező szilárdságú és kívülről roncsolás nélkül leszerelhetetlen rácsozattal kell védeni, ha az ablak párkánya (az erkély padozata) a járószinttől 3 m-nél alacsonyabban van, vagy ha az ablakpárkány (erkélypadozat) 3 m-nél magasabban van, de valamely melléképület, építmény vagy beépített eszköz (pl. állvány, tűzlétra stb.) megkönnyíti a bejutást. A rácsot 300 milliméterenként, de legalább 4 db falazókörömmel kell a falhoz erősíteni, és a falazókörmök keresztmetszete a rácséval legalább azonos, a minimális beépítési (rögzítési) mélység pedig 100 mm kell legyen (vagy ezzel egyenértékű, kívülről nem szerelhető műszaki megoldás, pl. átmenő kapupántcsavaros rögzítés).

Szakemberek szerint ugyanezt az irányelvet érdemes a lapos tetős házak legfelső szintjén lakó tulajdonosoknak is figyelembe venni, hiszen függeszkedéssel ide is könnyen bejuthatnak a betörők. Az ilyen üvegfelületeket ráccsal, vagy kifeszítés elleni fóliával lehet megvédeni. A rácsok négyzetméterárai küllemtől és minőségtől függően 8 ezer forinttól kezdődnek, egyedi esetben pedig akár 30 ezer forintot is fizethetünk négyzetméterenként.
Alternatív megoldás lehet a biztonsági fólia: betörésvédelmi szempontból a 175 mikronos vastagság az elfogadott, amelynek négyzetméterára telepítéssel együtt 9 ezer forint körüli. A fóliázott ablakokat emiatt kifeszítés-védelemmel is el kell látni: ez egy kiegészítő retesz, amelyből ablakonként három darabot kell felszerelni. Ennek gyártásával egyetlen német cég foglalkozik, darabját pedig általában 9 ezer forinttól kezdődően telepítik. A kifeszítés-védővel felszerelt ablakok két percig állnak ellen a feszegetéseknek, ami a betörő szempontjából sok időnek számít: ha fél percig nem boldogul egy ablakkal, gyakran továbbáll.

Rácstípusok

Kirakatvédő rács

Kirakat védő rács

Elsősorban belső védelemre, áruházak leválasztására, üveg felületek, lakások teraszainak, ablakinak védelmére szolgál.
A kisebbek kézi meghajtással működtethetők, a nagyobbak motoros meghatással. Felfelé tekeredik tengelyre, alig igényel karbantartást.

 

Detektív rács

Ajtórács

Külső szerelésre, üzletek bejárata, kirakatok, ablakok, teraszok elé ajánlott. Kifelé nyíló, garázsajtók belső védelmére (ha kifeszítik az ajtót), is alkalmas. Egy mozgásérzékelővel tovább fokozható a védelem. Dekoratív kivitele mellett biztonságos, és jól láthatóak az árúk egy kirakatban. Tengelyre tekeredik, a kisebbek rugó segítségével, kézzel is működtethetőek, a nagyobbakat motoros meghajtással szerelik. Anyaga: 8 mm húzott köracél. Készülhet festve, elsősorban horganyozva. A rács redőnyszekrénye reklámfelületként hasznosítható.

 

 

 

Ollós rács

Családi házakra, ajtóra, ablakra, erkélyek, hátsó terasz, valamint kifelé nyíló garázsok belső védelmére készül.
Ajtórács

Emellett ajánlott üzletek bezárására, irodák üvegfalainak, ajtóinak, valamint műemlék jellegű épületek, templomok fa ajtóinak belső védelmére.
Előnye, hogy oldalra csukódik, kézzel könnyen tolható, kinyitott állapotban kevés helyet vesz el, de ki is fordítható. Anyaga: 20x4 mm-es laposvas, a tok anyaga 30x30x2 mm-es zártszelvény. Helyigénye összetolt állapotban 1 méternél 250 milliméter, az alsó sín felhajtható és kifordítható.
Ezt a típust speciális zárral, biztonsági betéttel kell ellátni. Összetolható egy illetve két irányba, majd szükség szerint kifordítható.

 

 

 

 

 

Fix rács

Elsősorban külső szerelésre, ablakok, ajtók, kirakatok, erkélyek, védelmére, de belső terek kialakítására is ajánlott. A rácsmintából kerítéselemek, valamint kis és nagykapuk gyárthatóak. A rács mintát általában megrendelésre is gyártják, amit a megrendelő tehet keretbe, illetve készítenek belőle fix rácsot is. Anyaga, a MABISZ előírásainak megfelelően 8 mm-es hidegen húzott köracél.

Eredeti cikk elérhető a : http://ezermester.hu/cikk-4125/Biztonsagi_racsok

 

Dekoratív ablakrácsot szeretne?

Nézze meg minta katalógusunkat, válogasson kedvére!

Dekoratív ajtórácsot szeretne?

Nézze meg minta katalógusunkat, válogasson kedvére!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.