Fém, vas

Életünk nélkülözhetetlen tartópillére – a fém

Fém, te csodás!

A fémek felfedezése már őseink életébe is fordulatot hozott. Amelyik törzs hamarabb ismerte fel a bronz, majd a réz és a vas nyújtotta lehetőségeket, nagyobb eséllyel maradt életben. A fémek megkönnyítették a földművelést, az élelemszerzést és annak feldolgozását, a közlekedést és tökéletesebb fegyvereket, illetve védőeszközöket jelentettek a harcban.

A fémek megmunkálásának számos válfaja fejlődött ki nagyon hamar. Például 5000 évvel ezelőtt a vulkánkitörések után maradt kemény anyag ráébresztette őseinket az ötvözés előnyeire. Az időszámításunk előtti 18. században a minószi civilizációban például még a Brit-szigetekről is importáltak ónt, melyet aztán bronzzá ötvöztek.
Elődeink már ekkor képesek voltak a fémet olvadáspontig hevíteni, majd különböző formákba önteni, mellyel elérték, hogy szilárdulás után a fém kívánt formában megmaradjon.
Természetesen nem csupán öntvényeket készítettek, ügyes mesterek formálták kardokká, ékszerekké a jól alakítható fémet.

Fém kard

A bronzkorral párhuzamosan, vagy valamivel később a világ nagy részén elkezdték megmunkálni a rezet, az aranyat és az ezüstöt is. Ezekből a fémekből elsősorban ékszereket és edényeket készítettek. A drága edények nagy része vallási szertartásokon játszott szerepet.

A következő nagy korszak, mely a mai technológiáknak tulajdonképpeni alapját képezi – a vas széles körű elterjedésével köszöntött be. Nagyon eltérő, hogy a a világ egyes tájain mikor kezdtek vasat használni. Az első nagy vashasználó a Hettita Birodalom volt, az időszámításunk előtti 12. században. Az első vasak, melyekhez az ember hozzányúlt, egyébként az égből érkeztek meteoritok formájában, és ezzel máris vallásos tiszteletet vívtak ki maguknak. Később természetesen már földi vasat, azaz kőből kitermelt vasércet munkáltak meg, de a fém vallásos tisztelete még ekkor sem hagyott alább. Sőt, bizonyos érdekes hiedelmek is kapcsolódtak a vashoz, például sokhelyütt hitték, hogy a vas “nő” a földben, mint mondjuk egy növény gyökérzete.

Jó nagyot kell ugranunk az időben, míg elérünk a mába, de bárhol állunk meg egy pillantásra, látni fogjuk, hogy a fémek ezen letűnt korok óta is főszerepet játszanak életünkben. Ha ma körülnézünk, megállapíthatjuk, hogy gyakorlatilag napunk minden percében benne vannak és hogy legtöbbször a fémekre bízzuk törékeny életünket. Fémek tartják a hidakat, az emeletes házakat, fémek teszik lehetővé a gyors közlekedést, hiszen fémből van a legtöbb járművünk, miután kinőttünk a műanyag motor korszakából. Fémből készült hajók szelnek át óceánokat és fémből készült repülők szállnak a magasban. Fémből van a kommunikáció legtöbb alapegysége, forrasztásokon alapszik a telefon, a számítógép, a televízió.

Az ember ma ugyanazokkal a masszív anyagokkal dolgozik, mint sokezer éve, de a technológiák megváltoztak. A fémekből bármilyen alakzat rendkívüli pontossággal elkészíthető a lézervágás, vagy a plazmavágás technológiájával. Csak a fantázia szabhat határt, mivel a plazmavágó erejének még a legvastagabb öntvény vagy lemez sem tud ellenállni.

Lézervágott ajtórács, ablakrács

Lézervágott minta

Eredeti cikk elérhető a : http://covent.hu/eletunk-nelkulozhetetlen-tartopillerei-a-femek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.